Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

'flashfolk' = Balfolk als Flashmob

Dit is 25 april 2009 in Utrecht, een optreden van flashfolk, dat is balfolkdansen in een flash, het ontstaat even met live-muziek op een plein en verdwijnt weer even snel als het gekomen is. De band die er bij speelt is Andoorn. Flashfolk is een leuk nieuw concept!

Flashmob

Een flashmob is een (grote) groep mensen die plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt. Flashmobs worden veelal georganiseerd via moderne communicatiemiddelen zoals het internet.

Balfolk heeft redelijk specifieke dansen en bijhorende muziek. Je hebt gewoon de wals en de polka, maar ook de mazurka, de scottish, de cercle (tovercirkel), de jig, de andro, de hanterdro, de bouree, etc. Hierin bestaat een onderscheid tussen koppeldansen, 'mixers' (waarbij mensen in een cirkel steeds een nieuwe partner doorgeschoven krijgen) en slingers/lijndansen (die door het publiek heen kunnen slingeren.) Iedere 'balfolker' kent die dansen, wat dus voor een flashmob ideaal is; je hoeft weinig af te spreken, want zodra de muzikanten een bepaalde dans spelen weet iedereen wat te doen. Verder hebben we natuurlijk die dansers nodig.