Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

SHILLELAGH op ZONDAG 30 oktober van 14u tot 18u

Ol da folk Brugge, Shillelagh
ol da folk brugge, shillelagh

We starten met een weetje: een shillelagh is een Ierse wandelstok die lang geleden ook als wapen gebruikt werd. Geen idee waarom Benjamin Macke, Gabriel Lenoir en Aurélien Tanghe deze naam kozen want deze Shillelaghers zijn zeer vredelievend.

Ze spelen bij ons ten dans op ZONDAG 30 OKTOBER van 14u tot 18u. We verwelkomen jullie allemaal graag op deze gezellige dansante zondagnamiddag.

Shillelagh, dat zijn drie dertigers uit de streek van Lille, drie rasmuzikanten, professioneel opgeleid maar niet zelden autodidact voor hun folkinstrument. Ze dansen zelf ook en als ze bal spelen is het contact met hun publiek zeer belangrijk. (Dat bevalt ons ten zeerste!) Daarom staan er heel veel live muziekjes op hun cd's. Op die manier is de energie van de dansers en de interactie voelbaar in de muziek. Hun muziek kan je beluisteren op Danse sur l' eau( 2006), Germaine ( 2009), le Vagabond (2013).

 

Even een voorproefje: c' est la fête van Benjamin Macke uit de cd Germaine.

Shillelagh praktisch

Datum: zondag 30 oktober van 14u tot 18u

Plaats: zaal Rustenhove, Vrijheidsstraat 1, 8310 Assebroek - Brugge

Prijs: zeven euro

Er is geen initiatie maar de muzikanten van Shillelagh leren een aantal Noord-Franse dansen aan tijdens hun bal. Plezier gegarandeerd. Niet twijfelen en iedereen die je kent, meeslepen.

Repertoire

Wat mogen we verwachten van Shillelagh?

Levendige muziek die je doet meetikken met je voet, die je van je stoel laat springen en je laat meedoen in de ronde. Heel veel ambiance. Traditionele muziek en eigen composities. Gezelschapsdansen uit het noorden van Frankrijk zoals la Pieternelle, la Gavre, de Horlepiep, de Schommelwals. Deze dansen gaan ze ons aanleren tijdens het bal. Dus ook mensen die nog niet zo goed kunnen dansen of die van figuurdansen of kringdansen houden, komen hier zeker aan hun trekken. Het wordt een geweldige zondagnamiddag met heel veel speel- endansplezier. Wij van Oldafolk kijken er echt al naar uit.

Hier kan je luisteren naar de polka van Hever uit de cd Germaine.

 

Ol da folk, Shillelagh

De muzikanten

Alle muzikanten van Shillelagh spelen in verschillende folkbands. Te veel om op te noemen, daarom even een greep: Benjamin speelt in duo met zijn partner Birgit Bornauw en met Pieterjan Van Kerkhoven dirigeert hij le Grand Orchestre Transfrontalier. Gabriel is de leider van het project Envoyez les Violons dat meer dan 40 violisten uit de regio le Nord groepeert en Aurélien speelt Zweedse muziek in het Duo Tanghe-Coudroy.

We zijn heel blij dat ze naar Ol da Folk komen. We garanderen jullie nu al een onvergetelijke dansnamiddag.

Meer weten over deze voortreffelijke muzikanten? En Français maar muziek is internationaal daarom spring je hier meteen naar hun discographie.

 

ol da folk brugge, shillelagh

TANARA was op vrijdag 16 september

Ol da Folk schiet  uit de startblokken. Op ons podium: Tanara, op de dansvloer: hopelijk heel veel dansers en danseressen en wijzelf, aan de ingang en achter de bar: onze trouwe vrijwilligers.

Tanara: de Keltische naam voor Dender en het betekent "bruisend". Dat belooft.

Tanara: Johan Devriese, Marleen De Pelsmaeker, Yves Singelyn. Samen spelen zij 6 instrumenten: diatonisch accordeon, draailier, dwarsfluit, viool, gitaar en percussie.

Tanara: traditionele folkmuziek en eigen composities. Een mix van walsen, bourrées, mazurka's, tovercirkels, ballades, scottisch ...

Tanara: vermaakt ons ook met de Mizerlou, la Pieternelle, de Kolom, de Waterdans

Tanara: een solidariteits-folk-band. De centen gaan in een pot, de vervoerskosten worden betaald en de rest gaat naar "goede doelen". Dat zien wij van Ol da Folk wel zitten want wij doen ons best om onze bar te voorzien van Oxfam Wereldwinkel wijn en sap.

Tanara: staat garant voor een avond vol mooie muziekjes en heel heel veel dansplezier.

Ol da Folk Tanara op Zillghem Folk 2016

Geregeld zetten we onze vrijwillige medewerkers even in het zonnetje. Op zondag 19 juni 2016 kon dat ook echt met zon, in de tuin van Steven, medewerker van het eerste uur.

zomeren bij oldafolk brugge

20 mei Garre van Kornee

Beste dansers,

Het was veel te schoon weer om aan een pc te zitten. Buiten lonkte.

Maar nu kan ik er niet meer onderuit, als ik vandaag geen nieuwsbrief verstuur, dan is er volgende week geen kat op het laatste bal van Ol da Folk voor de zomer.

Vrijdag 20 mei met een initiatie om 20u en een bal om 21u.

In zaal Rustenhove, Vrijheidsstraat 1 in Assebroek, Brugge.

Nog altijd maar zeven euro inkom.

Niemand minder dan de Garre van Kornee speelt ten dans. Deze bende topmuzikanten was al eerder te gast bij ons, lang geleden, op 6 maart 2009! Lang genoeg geleden om hen nog eens te vragen: 

Hans Quaghebeur, Dirk Verhegge (guitar), Johan Decancq, Bart De Cock en zangeres Mariken Boussemaere. Ze spelen de traditionele baldansen maar verwacht jullie ook aan een paar hele mooie onregelmatige walsen en aan Zweedse polska en hambo!

Daar heb ik nu eens echt zin in, een mooie Zweedse hambo, dat wordt zo weinig gespeeld en het is een prachtige dans.

Julie, Steven, Veerle en ik ( Leen ) hopen dat jullie er ook allemaal zin in hebben,

Dus heel graag tot dan(s)

Vorig bal met Aidreann

Op 8 april speelde Aidreann ten dans. Van hun website geplukt:

"Aidreann brengt stomende balfolk met krachtige melodieën en prachtige klankkleuren. Dankzij de uitgepuurde arrangementen, de door elkaar gevlochten partijen en muzikale energie brengen zij niet enkel de danser tot bewegen, maar resoneren ze ook binnen de luisteraar."

Dat belooft en de beschrijvingen van de muzikanten op hun website belooft nog veel meer. Niemand minder dan Anneleen Brabants, Lode Bucsan, Hilke Bauweraerts, Koen Poppe en Debbie Lambregts bevolken straks ons podium: stuk voor stuk steengoede, jonge muzikanten die met hun muziek onze oren gaan strelen en onze beentjes gaan doen hoppen.

Praktisch

Waar: Zaal Rustenhove, Vrijheidsstraat 1 in Assebroek, Brugge.

Wanneer: vrijdag 8 april. Om 20u initiatie, om 21u bal.

Prijs: zeven euro

Een voorsmaakje van de muziek kan je hier beluisteren. 

Weetje

Vorige week, op 26 maart, was het precies 10 jaar geleden dat wij ons eerst bal organiseerden. Rudi, Steven, Patrick, Marleen en Leen stonden aan de wieg van Ol da Folk. Omdat we ons zeven-jarig-bestaan vierden, slaan we de tien nu even over maar het is wel leuk om even in de tijd terug te keren, naar ons eerste bal met Klakkebusse.

Never change ...

... a winning team. Dat schreven we op 6 december 2013 toen Cecilia voor de derde keer speelde voor Ol da Folk. Veel te lang geleden voor een groep die zich onze huisband voelt. Daarom komen ze terug op vrijdag 12 februari om het Ol da Folk dansjaar in gang te spelen. Wij zijn zot kontent, Greet, Jan en Thomas hopelijk ook en wij  hopen van jullie hetzelfde.

In 2013 kwamen ze hun cd "In bad" voorstellen, ondertussen hebben ze al een nieuw album: Blauw gras verscheen in mei 2014.  

Cecilia dat zijn Jan Leeflang op doedelzak en fluiten, Greet Wuyts op diatonische accordeon en Thomas Hoste speelt draailier. Cecilia staat garant voor bergen dansplezier en bergketens muzikaal plezier. Verwacht jullie aan schitterende dansbare melodieën, een prachtige samensmelting van traditie en vernieuwing, harmonieus samenspel, speelplezier dat van het podium spettert, walsen in 5 en 8, onpare scottisch en meer moois.

Wij van Ol da Folk verwachten dansers, dansers en dansers. Of luisteraars. We staan er weer, samen met onze vrijwilligers voor een nieuw dansjaar samen met jullie. Welkom dus op vrijdag 12 februari in onze vertrouwde zaal.

Voorproefje van een paar zalige dansjes?

Ol da Folk Cecilia in Brugge

Praktisch

Zorg dat je bij Cecilia en Ol da Folk bent:

wanneer: vrijdag 12 februari 2016

waar: zaal Rustenhove, Vrijheidsstraat 1, 8310 Brugge-Assebroek ( 15 minuten te voet van het station )

prijs: nog altijd maar 7 euro.

Nog nooit naar een bal geweest of graag de beentjes wat laten huppelen voor het bal begint? Initiatie om 20uBal met Cecilia om 21u.