Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.


Feest met Klakkebusse en Parasol

 

We bestaan dit jaar zeven jaar en we vieren dat op vrijdag 29 maart met een dubbel bal: Klakkebusse, de groep die in 2006 ons prille initiatief steunde en speelde op ons allereerste bal , komt terug. We zijn heel benieuwd hoe ze in die zeven jaar geëvolueerd zijn.

Daarna speciaal voor ons en voor jullie uit Frankrijk: Parasol. Super bekend maar helaas voor hen (en voor ons) speelden ze nog nooit in Brugge! Daar komt nu verandering in. We beloven jullie prachtige walsen in drie, vijf, acht en elf. Hemelse mazurka's en scottischen en nog veel meer moois. Ze zijn maar met twee maar meer moet dat echt niet zijn. Parasol staat bekend om zijn 'intieme' bals, hun muziek is altijd heel romantisch. Ze spelen hemelse melodieën die Gérard Godon nog altijd zelf bedenkt.

Tussen de twee groepen in stellen we onze vrijwilligers aan jullie voor. Zonder hen ... geen bal!

Het belooft een schitterend bal te worden dus zet het in grote letters in je agenda, spreek direct af met al je dansvrienden en vriendinnen en mis dit niet!

Ons feestbal met Klakkebusse en Parasol begint om 20u.

ER IS GEEN INITIATIE!

Waar? Vrijheidsstraat 1 Assebroek (plan hier!)

Prijs? 7 euro

(rechts hiernaast het artikel in Brugs Handelsblad 29/3/2013)

Tussen de twee groepen in stellen we onze vrijwilligers aan jullie voor. Zonder hen ... geen bal! Zonder hen .... kunnen wij zelf ook niet dansen! Ze zitten aan de ingang met de brede glimlach om jullie te verwelkomen, ze tappen pinten en ze kuisen de zaal op!

Het belooft een schitterend bal te worden dus zet het in grote letters in je agenda, spreek direct af met al je dansvrienden en vriendinnen en mis dit niet! 

Wij van Ol da Folk verwachten jullie allemaal. We zijn zo trots en blij dat ons initiatief nog altijd volk trekt en we willen dolgraag nog jaren bals organiseren maar daarvoor hebben we jullie nodig, ons trouwe publiek!

Heel graag tot dans,

Veerle, Julie, Steven, Patrick, Tom en Leen

Ons feestbal met Klakkebusse en Parasol begint om 20u.

ER IS GEEN INITIATIE!

Waar? Vrijheidsstraat 1 Assebroek (plan hier!)

Prijs? 7 euro 

Zeven jaar geleden ...

ZEVEN jaar geleden wilden Steven, Marleen, Rudi, Patrick en Leen dichter bij huis dansen en daarom begonnen we met Ol da Folk. De eerste groep die ten dans speelde, was Klakkebusse.

Vroeger organiseerden we acht bals per jaar, nu nog zes, dat maakt gemiddeld ZEVEN per jaar. Komen dansen kost nu ZEVEN euro.

We zijn ZEVEN jaar verder en we dansen nog altijd. Organiseren doen Steven, Patrick, Tom, Veerle, Julie en Leen. We hebben ondertussen een eigen website, een schare vrijwilligers en een heel trouw publiek. 

ZEVEN jaar bals in Brugge .... tijd voor een feestje. Tijd om onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Tijd om jullie allemaal terug te zien. Tijd om een hele avond te dansen.

Hieronder een fotootje uit de oude doos.

De allereerste groep die ten dans speelde, was Klakkebusse, gevolgd door 't Soet Laweit, Donderuit, Boreas, Meander, een matinee met Windroos, Barnabas en Donder in 't Hooi. We sloten ons eerste dansjaar af met een stemmig winterbal met Amorroma.  

Klakkebusse is voor ons geen onbekende. Ze speelden ons allereerste bal in 2006 en ook in 2007 waren ze van de partij.  Maar dat is lang geleden dus het werd tijd om ze nog eens te vragen. Klakkebusse speelt al muziek van in 1984, echte pioniers dus. Ze spelen traditionele volksmuziek uit de 18e en 19e eeuw maar ook eigen interpretaties en bewerkingen. Hun instumenten: doedelzak, draailier, gitaar, trekzak, cister en zang. Ze spelen heel rustig,  met leuke melodielijnen en duidelijke ritmes waar dansers houvast aan hebben, ideaal dus om variaties en trukjes uit te proberen. Klakkebusse gaf cd's uit: Buskruit ( wat kan je anders verwachten van een groep die zichzelf Klakkebusse noemt? ) , Sterretje sterretje en Den wind is west. 

 

Klakkebusse op het Brugse stationsplein

Parasol: Gérard en Cathérine

In een vorig leven was Gérard danser in de Compagnie "Danse en corps" in Chateauroux, Frankrijk en muzikant in "Esperluette".

Tegenwoordig is hij dansleraar, zijn specialiteit: onregelmatige walsen, variaties op mazurka, scottisch en onregelmatige scottisch. Hij leerde zichzelf accordeon spelen en debuteerde met doedelzakspeler Philippe Prieur.

Het folkverhaal begon pas echt goed toen Gérard de saxofoonspeler Eric Thézé ontmoette. Gérard componeerde zelf hun muziek en heel vlug veroverde het Duo Godon/Thézé, later Parasol genaamd, de folkpodia. Ze specialiseerden zich in onregelmatige walsen en gaven zowel in Frankrijk als in het buitenland stages, gevolgd door een 'intiem' bal. Een tijdlang trad Parasol op als trio met  Catherine Grimaul op viool ( en soms als kwartet met de zangeres Corine Renaud )  Later werd Parasol weer een duo toen Eric Thézé de groep verliet.

Parasol is op dit moment dus een duo met Gérard op accordeon en Catherine op viool. Catherine is een klassiek geschoolde violiste, ze geeft zelf ook klassieke viool in een conservatorium in Frankrijk. Toen haar pad dat van Gérard, Corine en Eric kruiste, was ze verkocht ... aan de folk.

Ik leerde Parasol kennen als duo Godon/Thézé in een stage en bal in  Dranouter. Ik had van mijn leven nog geen onregelmatige wals gedanst en ik was meteen  ook ... verkocht. Parasol staat bekend om zijn 'intieme' bals, hun muziek is altijd heel romantisch. Ze spelen hemelse melodieën die Gérard Godon nog altijd zelf bedenkt. 

Verslag: zeven jaar feestelijk gevierd

29 maart 2013 in zaal Rustenhove bij Ol da Folk. Ol da Folk deed zijn of haar naam eer aan: nog nooit zagen we zoveel volk op de dansvloer als tijdens ons feestelijk 'zevenjarenbal'.

Wat een bal, wat een volk, wat een mooie muziek van Klakkebusse en Parasol, wat een sfeer, wat een gezellige bende vrijwilligers om te bedanken, wat een lekkere spaghetti voor de muzikanten, wat een inzet gedurende zeven jaar en wie weet voor hoeveel jaren nog meer.

Geniet van het verslagje en vooral van de foto's van onze Marie en van fotograaf Jurgen Dewitte die onze vrijwilligers kwam fotograferen. Je ziet de foto's op groot formaat als je erop klikt.

Natuurlijk was het een gok om twee groepen te programmeren. Komt er dan meer volk af? Geraken we wel uit de kosten? De muzikanten van Klakkebusse kwamen van niet zo ver en waren mooi op tijd. Gérard en Cathérine, helemaal uit midden Frankrijk, waren vroeg vertrokken om Brugge te verkennen maar een file dwarsboomde hun plannen. Recht naar de soundcheck dan maar die tegenwoordig nog professioneler verloopt met een tablet. De lekkere spaghetti van Veerle bracht de Fransen weer bij hun positieven en ook de muzikanten van Klakkebusse en enkele medewerkers lieten het zich goed smaken. 

Om tien voor acht zaten we een beetje ongerust naar de ingang te kijken waar Julie en Greet klaar zaten. De zaal was mooi versierd met lentebloemen en de 'zeven - cake' lag klaar. Aan de muren hing onze geschiedenis.

Steven en Anne snijden de cake aan.

En toen stroomde het volk toe. Echt van heinde en verre. Mensen uit Luik die hier toevallig op weekend waren en dachten dat ze op het bal ook iets zouden kunnen eten en blij waren met een bord overheerlijke spaghetti. Dansers die we al een tijdje niet meer gezien hadden. Ons trouwe publiek .... wat een heerlijk gevoel gaf dat. 

En dansen dat we deden. Op de mooie muziek van Klakkebusse en Parasol.

In de pauze namen we de tijd om onze grote groep vrijwilligers te bedanken met een (h)eerlijke fles wijn. De vriendelijke gezichten aan de ingang, de pintentappers, de opkuisers die ervoor zorgen dat de organisatoren zelf ook kunnen dansen.

Aan de ingang worden jullie meestal verwelkomd door Greet, Marie, Julie, Brigitte en dochter Linde. Ook onze Steven is daar dikwijls te vinden. Arnout begeleidt de initiatie op accordeon en doedelzak. De dorstigen kennen allemaal Michel, Lieven, Ilse en Jos ( man van de late uurtjes ). Lore is de jonge dame die door de zaal dwaalt en glazen oppikt. De dweilers en baropkuisers: Tim, Bob,  Kobe, Tom,  Bernard, Adeline ( die ook voor veel mooie foto's op deze site zorgt ). Hilde en Anne helpen ons altijd als er stage is en Johan heeft onze prachtige website op poten gezet en houdt ook onze mails bij. Dirk en Nancy zorgen voor het perfecte geluid. Tijdens de fotoshoot stonden Jasper en Gauny aan de bar.

Op de foto staat ook Rudy, pionier van het eerste uur en natuurlijk de Ol da Folkers zelf: Steven, Patrick, Veerle, Tom, Julie en Leen.

Verzamelen geblazen onze webmaster Johan Julie, onze jongste organisator Michel en Ilse aan de bar, Arnout in de verte aan de bar. Anne, Hilde en Leen

Het was een heel geslaagd bal en het geeft grote goesting om voort te doen! 

En dat doen we .... op 3 mei met Remi Decker en Marc Malempré. Graag tot dan(s).