Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Bal en stage met Bon Matin

de dames van Bon Matin

Bon Matin

Deze vier jonge vrouwen staan op ZATERDAG 27 oktober 2012 op ons Ol da Folk podium. Deze muzikanten zijn niet van de minsten en ze komen uit de vier windstreken. Twee Françaises, twee Belgen. Drie van hen spreken Frans, eentje Nederlands. Het zijn Marinette Bonnert (diatonische accordeon) uit Wallonië, Birgit Bornauw (doedelzak en viool) uit Vlaanderen, Juliette Collache uit Poitou en Hoëla Barbedette uit Bretagne (beiden harp en zang). Ze leerden elkaar kennen op stages, ze werden vriendinnen, ze geven allemaal les in muziekscholen, folkmuziek is hun passieen dus besloten ze om een groep te vormen: Bon Matin.


 Hoe ze aan die naam kwamen, las ik in een artikeltje op hun myspace pagina: Bon Matin is de letterlijke vertaling van onze ochtendgroet ‘goeiemorgen’. In Frankrijk is dit fout, daar zeg je ‘bonjour’ maar Bon Matin wordt wel gebruikt in Québec en door veel vakantiegangers in Frankrijk die niet zo goed Frans spreken.

 

In hetzelfde artikel las ik ook dat de dames zin hadden om elkaars repertoire te leren kennen en om met de muziekjes uit die andere streken te werken. Veel verdienen ze daar niet mee maar het plezier dat ze beleven aan hun samenwerking is onbetaalbaar. Ze hebben hun eerste cd uit: En avant quatre ( 2012 )

We krijgen dus een bal met dansen uit Bretagne, Vlaanderen, Wallonië en Poitou. In de namiddag maken we dankbaar gebruik van al dat muzikaal en lesgeverstalent en richten we twee stages in: voor de dansers onder ons: dansen uit de Poitou en voor de accordeonisten: Waalse muziek. 's Avonds op het bal laten we ons graag door de beide groepen stageairs verrassen.

Praktisch

Wanneer: zaterdag 27 oktober 2012

Hoe laat: 

- stage: 14 u tot 18u ( welkom vanaf 13.30, koffie en thee staan klaar ) 

- samen eten: 18.30 systeem folk: na de stage zetten we al het meegebrachte lekkers klaar en vallen we aan.

- bal: om 21u. Er is die dag geen initiatie maar wel een uurtje 'afterparty' met de 'bende van Geert'.

Waar: Zaal Rustenhove, Vrijheidsstraat 1, 8310 Assebroek - Brugge.

Prijs: stage 15 euro, bal 6 euro, stage + bal 20 euro. 

 

Stage Waalse muziek op diatonische accordeon


Inhoud van de stageHet repertoire dat tijdens de workshop centraal zal staan is afkomstig uit de collectages en manuscripten van Waalse speellieden (Jamin, Houssa, Vandembrille,…). We zullen deze melodieën benaderen in relatie tot de dansen die erbij horen en die tegenwoordig nog gedanst worden (wals, maclotte, passepied…). Daarbij zullen we analyseren hoe we de juiste impulsen kunnen aanbrengen om de muziek aangenaam te maken voor de dansers om op te dansen. Verder zal het accent ook liggen op het luisteren en samenspelen.

Voor wie: voor halfgevorderde en gevorderde spelers

Lesgeefster: Marinette Bonnert

Meebrengen: Diatonische accordeon sol-do ( met 2 of 3 rijen knoppen voor de rechterhand ) en een opnameapparaat als je dat hebt.

Maximum 10 deelnemers

 

 

Stage dansen uit de Poitou

Inhoud van de stage: Juliette zal ons meenemen in de dansen van Poitou en Vendée: avant deux, avant quatre en andere contradansen en gezongen rondedansen. Juliette begint met het aanleren van de gemakkelijke danspassen. Na de pauze is er tijd voor meer verdieping zodat zowel beginnende als gevorderde dansers aan hun trekken komen.

Voor wie: voor iedereen die graag danst. Er is geen voorkennis vereist, wel een goed gevoel voor melodie en ritme en toch een beetje een goede conditie.

Lesgeefster: Juliette Collache, harpspeelster en zangeres bij Bon Matin, begeleid door Hoëla Barbedette op harp en Birgit Bornauw op viool.

Wil je al een voorproefje van de heerlijke muziekjes en de prachtige stemmen, snuister dan eens rond op de myspace pagina van Bon Matin, klik op de titels en geniet. ( en probeer te raden uit welke streek de melodie afkomstig is! )

Weetjes

Onze landgenote Marinette Bonnert toert heel Europa rond met haar Catalaanse compagnon om concerten, bals en stages te geven. Wist je dat ze hier al eerder te gast was?

moïraï bij ol da folk

Dat was in juni 2007, het tweede jaar dat wij bals organiseerden. Een verslagje van het bal hebben we niet maar wel enkele foto's. Het was nog in onze allereerste zaal in de Clarastraat in Brugge. Meer foto's en verslagjes van ons tweede dansjaar kan je hier zien en lezen. 

.

Wist je dat Birgit Bornauw een van onze beste doedelzakspelers is? Ze speelt o.a. samen met Benjamin Macke en ze speel in Griff trio en sextet. Wil je doedelzak leren? Dan kan je bij haar les volgen in de muziekscholen van Gent, Gooik en Villeneuve d' Asque nabij Rijsel.

Griff sextet

 Maar ook de Franse muzikanten zijn naast uitstekende harpspeelsters en zangeressen, begaafde leraressen: Hoëla Barbedette geeft harples in verschillende muziekscholen in Bretagne. Juliette Collache is afkomstig uit Le Nord maar plaatste haar lessenaar in Gâtine. En dat is niet bij de deur ...