Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Eindelijk weer eens OL da Folk

Een OL da Folk bal deze keer! Onze laatste bals waren weliswaar kanjers met supergoeie groepen maar  helaas kwam er niet meer zoveel volk opdagen. En vooral het jonge volkje misten we. Daar wilden we heel dringend iets aan doen. Dus gingen we op zoek naar een jonge groep en het werd dus Zlabya. En kijk ... voor het eerst in maanden hadden we 99 betalende bezoekers.

Lag het echt aan Zlabya? Of wilde werkelijk iedereen weer dansen na een paar balloze maanden? ( ons vorige bal met Ashels was in februari!) Of waren alle studenten toe aan een blokpauze? Of kwamen alle Facebookvrienden van Saruyi af? Ons kan het niet schelen, we waren dolgelukkig dat er zoveel volk was en toch nog plaats genoeg om te kunnen dansen. Al om acht uur zaten Steven en Brigitte te glunderen aan de ingang want zeg nu zelf, als je daar zit, dan wil je liefst zoveel mogelijk stempeltjes zetten en drankkaarten verkopen.

De initiatie ging een beetje later van start omdat we een beetje ongerust waren over Kobe, trouwe medewerker voor het klaarzetten en opruimen, die van een ladder gevallen was. En blijkbaar geraakte ik daar zo van in de war dat ik bij de jig de mannen aan de buitenkant liet starten. Niemand zei iets tot de meisjes onderdoor moesten naar de volgende partner en plotseling wist ik niet meer wat links of rechts was, of ik nu man of vrouw 'speelde' ... gelukkig hielp Liesbeth me uit de knoop.

Tijd voor een barmoment en gelukkig was de bar goed voorzien van barmannen en - vrouwen want met twee konden ze het deze keer niet halen.

Patrick en ik kondigden met gepaste trots het najaarsprogramma aan en daarna was het de beurt aan de jonge gasten van Zlabya. Onze verwachtingen waren hoog gespannen want de groep had al eens een bal gespeeld voor ons. Het was een goed bal maar ik was toch een klein beetje teleurgesteld nu en dan omdat Zlabya soms zo intiem stil speelde en er was natuurlijk veel volk en dus veel getater en als je achteraan in de zaal danste, hoorde je de spelers soms niet goed. Soms gingen ze zo de jazzy of andere toeren op dat er ritmisch wel eens iets schortte. Het wasje in vijf bv. was volgens mij en mijn zeer goede danspartner van dat moment toch niet zo duidelijk. Maar ze speelden met groot enthousiasme en het plezier straalde er vanaf en Raphaël deed zo goed zijn best om Nederlands te spreken en het was zo tof om iedereen weer terug te zien en te dansen en te praten en te voelen 'hiervoor doen we het".

Ons najaarsprogramma is al klaar, het is veelbelovend. Johan maakte een mooie affiche en flyer en wij gaan dus deze zomer flyeren overal waar we gaan dansen. We hopen natuurlijk om jullie daar dan ook tegen te komen. We wensen jullie een dansende zomer en heel graag tot op 23 september met Balacordes.

En de foto's van Adeline en Lies volgen ....

Eerstvolgende bal op 10 juni

én dan komt

ZLABYA

Zlabya was in 2008 al te gast bij ons. ( zie maar hier ) Het was zelfs de eerste groep die in zaal Rustenhove speelde. Wie er toen bij was, komt zeker terug. En wie er toen niet bij kon zijn, krijgt nu een herkansing.
Toen waren ze de revelatie van 2007 – 2008. Dit jaar staan ze van 14 tot 17 juli op het festival Rencontres Internationales de luthiers en maîtres sonneurs van La Châtre in Frankrijk.
Zlabya, dat zijn: Raphaël Decoster op diatonische accordeon, Yvain Delahousse op viool, Laure Gagnon op fluiten, Theo Kaiser op trompet en guitaar, Florian Huygebaert neemt de percussie voor zijn rekening en Jean-Baptistte Guerrier speelt contrabas.
Een avond met Zlabya is één groot energiek dansfeest. Zlabya staat voor enthousiasme en virtuositeit. Hun muziek kleurt klezmer en jazzy, ze gaan op zoek naar rockende grooves. Hun samenspel is altijd accuraat en de dansmelodieën duidelijk. Hun composities zijn beïnvloed door verschillende tradities, van Oost-Europa tot Ierland.

We zijn heel blij dat deze groep jonge Fransen ons lente-bal-seizoen komt afsluiten.

Het bal gaat door in zaal Rustenhove, ingang in de Vrijheidsstraat in Assebroek - Brugge. Om 20.00 is er een uurtje initiatie, om 21.00 bestormt Zlabya het podium en we vragen nog altijd (maar) 6 euro voor een avond dansplezier.

Heel graag tot dan(s).

Klik hier voor een filmpje met de leuke scottisch l' Amour à Saint-Omer gespeeld op een bal in Dranouter.

Zlabya

Eerste Ol da Folk-huwelijk... 

Medewerker van het eerste uur, Patrick, huwde op 23 april 2011 met Marie, ook vaak aanwezig als medewerkster op de bals... proficiat aan het 'jonge' paar. (foto uit Brugsch Handelsblad * 29 april 2011)

Blankenberge 3 en 4 juni 2011

North Sea Folk & Shanty Festival in Blankenberge op 3 en 4 juni. Lees hier meer

Nieuwe stages Micheu

Zij gaven de stage 'onregelmatige dans' bij ons. Nu kondigen zij HIER zelf hun eigen stages aan.

Ol da folk interviewt Ashels

Op 25 februari 2011 traden Ashels op bij Ol da Folk. Vlak voor hun optreden hadden we een gesprek met vader én zoon Garriau, over Ashels, maar ook over het verleden én de toekomst van Folk. Het was hun laatste optreden in XL-formaat: zangeres Annemie Piron en saxofonist Koen Garriau zoeken na het optreden bij Ol da Folk andere wegen op. Met een kleine bezetting gaat Ashels (wellicht iets traditioneler) verder...

Laatste concert van Ashels in huidige bezetting!

Wilde je Ashels nog eens met 7 aan het werk zien? Dan moest je op vrijdag 25 februari 2011 naar het Ol da  Folk bal gekomen zijn in zaal Rustenhove in Assebroek. Vanaf nu bewandelt Ashels nieuwe folkpaden met 5 muzikanten! Koen(saxen) en Annemie(zang) kiezen andere muzikale wegen

Ashels, een groep die reeds meer dan 20 jaar met wisselende bezetting het Vlaamse folklandschap mee kleurt, verdiende zijn strepen met 3 full cd’s (’Hier en nu’ 1995, ‘Galeria’ 1999, ‘Mirage’ eind 2007) en 1 mini-cd (‘Minnelusten’ 2005) en optredens op o.a. folkfestival Dranouter, Winterfolk AB Brussel, Feestival te Gooik, Na fir Bolg, Folk in Ro, Nederland, Duitsland, Frankrijk, U.K. en een heuse tournee in Slovenië(1998)…


In 2008 was er de 3de full-cd ‘Mirage’, geproducet door Erwin Libbrecht (Wild Boar Music). Naast instrumentale nummers verrast Ashels hier met een grotendeels gezongen repertoire: swingende dansnummers en subtiele luistermuziek smelten samen in een prachtig geheel. Hun traditioneel gewortelde folkmuziek, klinkt fris en kleurt eigentijds door o.a. arrangementen met invloeden van jazz en rock.
 
Verschillende nevenprojecten waarin de bandleden actief zijn, zorgen voor een interessante kruisbestuiving. Deze doorwinterde folkband met zijn 6 fijne muzikanten en één charmante zangeres bewijst dat zij gedreven voortbouwt en niet stil blijft staan. Nog steeds slagen ze erin om hun publiek op meesterlijke wijze te bespelen. Verwacht u aan ‘full- ambiance’ op én naast het podium. Ashels laat haar publiek genieten van een totaalspektakel!
 
Ashels zijn:
Annemie Piron: zang
Jeroen Dewulf: bas
Wilfried De Schepper: gitaar, cello, traverso
Guido De Meester: percussie, hommel, mondharp, doedelzak
Koen Garriau: sopraan-, alt-, tenorsax
Ulrich Garriau: tin whistle, low whistle, kromhoorn, doedelzak
Paul Garriau: draailier, gitaar

( uit de website www.ashels.be )

Een terugblik op ons concert met Paddy Murphy's Wife

Een interview met Paddy Murphy's Wife !!! (in twee delen, met telkens muziek van PMW) door Johan Desender

Een verslagje

Patrick droomde er al lang van: een Ol da Folk concert! En na veel zagen, kreeg hij zijn zin. Op zaterdag    januari bestormde Paddy Murphy's Wife ons podium en het stond goed vol want ze zijn met acht muzikanten en een zangeres. Alles wat je ooit wilde weten over Paddy Murpy's Wife, bv. wie is Paddy en wie his wife, kom je te weten in het leuke filmpje met interview dat onze webmaster Johan voor ons maakte.

We konden onze gewone routine niet volgen bij het klaarzetten van de zaal: de tafels met tafelkleedjes en de stoelen werden naar voor gesleurd en achteraan voorzagen we toch een stukje dansvloer. Gelukkig maar want Paddy Murphy's Wife was zo lief om voor de aanwezige dansers enkele jigs en scottischen te spelen. 

Omdat het toch nieuwjaarsmaand was en omdat we onze vrijwilligers ( je weet wel, ingang, bar, opkuis ... ) zo dankbaar zijn, inviteerden we hen wat vroeger voor een nieuwjaarsreceptie. En omdat Adeline voor een lekker aperitiefje gezorgd had, stond ze tijdens de receptie achter de bar en zijn er dus helaas jammer geen foto's van dat gezellige moment.

Ondertussen was de groep bezig aan de soundcheck en wij hoorden toen al dat het goed was. Daarna konden ze hun buikje vullen met lekkere broodjes ( dankjewel Veerle en Geert ) en een winters soepje ( dankjewel Steven )

We hadden er een beetje mee ingezeten of er wel volk zou afkomen op ons concert maar de zaal was goed gevuld. Het werd een heel mooi concert. Wie dacht, zoals ik, dat Paddy Murphy's Wife alleen maar Ierse liedjes zingt, moest haar/zijn mening herzien. Ik was ook aangenaam verrast door het mooie stemgeluid van de zanger en de zangeres, stemmen die heel goed samen kleurden.

Een mooie concertavond, helaas kwamen er heel weinig van onze trouwe dansers opdagen. We hopen natuurlijk om die allemaal terug te zien op ons volgende bal met ASHELS.

 


Bekijk hier de foto's van het optreden van Paddy Murphy's Wife