Foto's van het bal

Bombadil

Initiatie om 20u - bal om 21u

bombadil ol da folk

'Bombadil werd in de winter van 2005 opgericht door 3 vrienden. Jan, Jerry en Fre waren al enkele jaren de vaste kern van een paar stevige Ierse groepen. Ditmaal wilden ze echter hun kans wagen op het domein van de balfolk. Ze gaven hun eerste (gesmaakte) optreden op een Boombal in Dranouter. Daarna volgden doorgangen op 't beroemde Boombal in de opera, menig Boombalfestival, een Baleynbal, FOZ, en menig bals allerhande. Met hun originele combinatie van concertina, whistle en bouzouki, en hun smaakvolle keuze van melodieën hebben ze bewezen dat ze het balrepertoire onder de knie hebben.

Bezetting:

Jan Debrabandere: concertina
Jerry Steyaert: bouzouki
Fre Vandaele: whistles

Waar komt de naam bombadil vandaan?

Tom Bombadil is een personage in de fictieve wereld Midden-aarde van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien. Hij speelt een rol in het eerste deel van In de Ban van de Ring. De hobbit Frodo en zijn vrienden Sam, Merijn en Pepijn ontmoeten Tom Bombadil in het Oude Woud, als hij hen te hulp schiet in een benarde situatie.

Hij is een mysterieuze figuur, die zo oud is als de wereld, heer is over alles in zijn gebied, maar teruggetrokken leeft met de vrouw Goudbezie (Engels: Goldberry). Hij zingt veel en spreekt ook vaak in versvorm. Hij speelt slechts een kleine rol in het verhaal, maar achter zijn merkwaardig voorkomen blijkt grote kennis en inzicht schuil te gaan. Zo kan hij de Ringdrager zien terwijl deze zich onzichtbaar heeft gemaakt en kan hij zelf de Ene Ring omdoen zonder dat dit enige invloed op hem heeft.

Kerstzingen

De kersttijd is aangebroken: kerstverlichting in de straten en van die leuke muziek in de winkels, aankondigingen van kerstivals met samenzang en duizend ideetjes voor cadeautjes en kerstboomversiering. Geen wonder dat veel mensen deze tijd een beetje ontzien.

Voor wie de kersttijd op een andere manier wil beleven, is dit misschien een leuke tip: 't Soet Laweit speelt een kerstconcert in samenwerking met het Godelievekoor en het kinderkoor van Moerbrugge. Arnout Zwaenepoel, die altijd de initiatie speelt, en Johan Van Eenoo, graag geziene danser op onze dansvloer, spelen al jaren bij 't Soet Laweit. Veel van de oude kerstliederen die uitgevoerd worden op het concert, hebben zij trouwens in hun jonge jaren opgetekend bij pépé Achiel of nonkel Edmond en andere lustige oudelieden. Voor de gelegenheid zingt Leen, die altijd de initatie geeft, mee met het koor.

Alle praktische info vind je op de affiche.