Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Verslag bal met Cecilia

Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt: de danslustigen moesten aanschuiven aan de kassa en Anne en Brigitte hadden hun handen vol. Wat hen niet belette om grapjes te maken zodat een danser ietwat wantrouwig vroeg wat ze gedronken hadden, een Brugse zot misschien?
Welke vibe er in de lucht hing, weten we niet maar feit is dat er om 20 u al honderd mensen op de dansvloer stonden ( en wij maar de hele week zenuwachtig duimen dat niet iedereen op de latten stond). Jan Leeflang, Greet Wuyts en Thomas Hoste, samen “Cecilia” zaten klaar met fluit, accordeon en draailier om Micheline en Stéphane te begeleiden tijdens de initiatie. Normaal richten wij onze initiatie op nieuwe dansers zodat ze toch wel ongeveer de helft van de tijd kunnen meedansen maar Cecilia had ons veel onregelmatige dansen beloofd en stelde zelf voor om Micheline en Stéphane de initiatie te laten geven. Een aanbod dat wij dankbaar aanvaard hebben want zo konden Arnout en Leen zelf ook eens meedoen . Micheline en Stéphane dansen al jaren samen en hebben al heel veel stages gegeven dus waren we in uitzonderlijk goede en professionele handen ( en voeten ).

Klik op één van de drie onderstaande foto's om de hele reeks te bekijken!)

Micheline dirigeerde al het vrouwvolk achter haar rug en alle mannen achter Stéphane en toen mochten we meewiegen op het ritme van polka’s met pauzes en walsen in acht en in vijf tijden en in scottish impaires.  En ondertussen kregen we een voorproefje van wat het bal met Cecilia ons muzikaal zou brengen en dat klonk veelbelovend.

De muzikanten van Cecilia maakten dat ook waar. Natuurlijk speelden ze ook een jig of een tricot en een tovercirkel maar we konden ons uitleven in schitterende walsen, mazurka’s, scottisches en polka’s. De muziek klonk prachtig, heel warm, vooral als Jan fluit speelde en alles zat ritmisch ook heel juist, wat vooral praktisch was voor de minder geoefende oren bij de walsen in vijf of acht. Van heel veel dansers hoorde ik de verzuchting: “ wat een mooie muziek!”. Een verzuchting die ik zeker deelde. Af en toe zat ik gewoon betoverd te luisteren naar de prachtige samenklank van hun instrumenten.

Ergens onderweg dansten we een tricot en zowat heel de zaal deed mee. Mooie muziek van bevlogen muzikanten, enthousiaste dansers, ons trouwe publiek, van heinde en ver en van dichtbij, jong en oud, alle helpende handen … dat geeft soms zomaar een geluksgevoel. 

 

Middenin de avond leerden Micheline en Stéphane ons nog een alternatieve jig aan: “le tram” een choreografie van henzelf op een oude Vlaamse melodie gearrangeerd door Cecilia. Wat een paar dansers het idee bezorgde om zelf ook eens een nieuwe dans uit te vinden.
En Cecilia bleef spelen en wij bleven dansen en zoals Patrick op het einde zei:  “We zagen Cecilia komen maar we zien ze niet graag gaan.” Dit klonk hen blijkbaar als muziek in de oren want we kregen nog een paar toegiften en toen was het al middernacht en stopten ze echt. Ze waren al aan het spelen van 20u! De sfeer in de zaal was zo tof dat heel veel mensen nog bleven plakken aan de bar. De opkuisploeg had werk tot in de vroege uurtjes.

Met dank voor dit prachtige bal aan Cecilia, onze medewerkers voor bar, ingang, broodjes, opkuis, onze geluidsman- en vrouw. Heel graag tot twee april met Lode et La Catusse en An Lar Ganda.

Verslag: Leen / Foto's: Adeline (Klik op één van bovenstaande foto's om de hele reeks te bekijken!)
Klik hier en lees het verslag van het vorige bal Lees hier het verslag van het volgende bal

Traditiegetrouw is er vrijdag a.s. op het bal met Cecilia om 20.00 een uurtje initiatie. Normaal richten we dat echt op nieuwe mensen en voor de anciens is het een opwarmertje. Maar deze keer kunnen we jullie een ‘special’ aanbieden. Greet, Thomas en Jan van ‘Cecilia’ brengen Micheline en Stéphane mee en zij zullen deze keer de initiatie geven en wel heel gericht op de onregelmatige walsen en mazurka’s die Cecilia gaat spelen. 

De initiatie zal dus iets moeilijker zijn dan normaal maar ook heel interessant want die onregelmatige dansen zijn heel leuk om te doen. Op het bal vrijdagavond zal niemand aan de kant moeten blijven zitten om te kijken naar de voeten van de dansers tijdens een walsje in vijf of in acht tijden. Micheline en Stéphane hebben jaren danservaring en in die jaren hebben zij een eigen, gracieuze stijl ontwikkeld. Wij zijn dan ook heel blij dat zij deze initiatie op zich nemen.

19 februari 2010 met Cecilia

Initiatie om 20u, bal om 21u

Er was eens een schone jonge dame die naar beschermelingen zocht. Op een lavendelkleurige zomeravond werd er aan haar deur geklopt. Daar stond een jonge draailierspeler die op zoek was naar een schone jonge dame en een repetitiekot. Hij speelde voor haar een hemelse melodie en zij bood hem terstond de blauwe salon.

Luister hier naar  Mazurca La Principessa  van Cecilia.

Er werd voor een tweede keer aan de deur geklopt. Daar stond een doedelzakspeler die op zoek was naar zijn schaap. Hij speelde voor haar de sterren bij elkaar en zo vond ook hij de blauwe salon.
Vreugde alom! Hij omhelsde de jonge draailierspeler; was het niet langs de waterkant dat zij elkaar tegenkwamen dan was het wel in Gent, was het niet in een bruin café dan wel in een blauwe salon. Lief en leed werden besproken in een notendop, snel zijn woorden overbodig. De bourdons zoemden tot een zinderende bourree of twee…en toen werd er voor de derde keer aan de deur geklopt.

Luister hier naar Scottish Ah Ca Ira van Cecilia

Daar stond een harmonicaspeelster die wat wilde bekomen van haar omzwervingen langs dezelfde baan. De bloemen in haar hand schonk zij aan de schone jonge dame. En zo vond ook zij de blauwe salon.
Vreugde alom! Ook zij omhelsde de jonge draailierspeler; was het niet langs de waterkant dat zij elkaar tegenkwamen dan was het wel in Brugge, was het niet in een blauwe salon dan wel in een muziekgroepje. Toen zag zij de doedelzakspeler en haar hart docht haar t’ontspringen.
Daar zoemden de bourdons alweer, de harmonica speelde een wervelende wals en in de blauwe salon draaide de schone jonge dame in het rond, sneller en sneller, zij danste de deur uit de velden in. Daar ontmoette zij haren herder…

Hij zag Cecilia komen.

Luister hier naar Cecilia's muziek:  (klik op de knop hiernaast!)

Cecilia in hogere sferen tijdens Boombal-opreden in Gent.