Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Verslag Surpluz-bal !!

We wilden een winterbal en we kregen er een! Spekglad lagen de straten erbij. Toen ik ’s namiddags de sleutel ging ophalen bij (zieke) Steven, ging ik met fiets en al onderuit. Gelukkig kwam ik er met een blauwe blek vanaf want ik wilde maar al te graag dansen die avond met Surpluz. Twee jaar geleden had ik in Gooik hun hommage aan het ’t Kliekse gezien en ik was meteen verkocht. Zo muzikaal en vol humor. Maar niemand van ons had ooit al een bal met Surpluz meegemaakt dus ik zat er toch wel een beetje mee in. We wilden ze eigenlijk vorig jaar al op ons podium maar toen kon Elke niet en Surpluz zonder Elke, dat wilden wij niet want ze speelt zo mooi accordeon en ze geeft ook les in de muziekschool hier in Brugge.

En waar we ook mee in zaten, was met het weer natuurlijk. We vreesden echt dat er geen volk zou komen, wie waagt zich buiten als het zo glad is.
Toen ik aan de zaal kwam met mijn auto volgeladen met wereldwinkel wijn en fruitsap, tafelkleedje en kerstrozen, stonden de muzikanten ( Jeroen, Pieterjan, Bart en Elke ) met hun aanhang en Patrick, Tom, Veerle, Adeline, Geert; Dirk, Nancy en Marie te stampvoeten rond een vuurkorf want ik was te laat.
 
Vlug begonnen we de zaal klaar te zetten en Irene kwam nog helpen om broodjes te smeren. Alles ging supervlot en toen was het wachten op het volk. En zie, tegen alle verwachtingen in, kwamen er zestig dappere dansers opdagen. En ook een dappere accordeonstudente van Elke! We waren dus ongelooflijk blij met de opkomst. Sommige mensen kwamen zelfs van ver. Dat hadden we echt niet verwacht. Er waren zelfs tamelijk veel nieuwe dansers dus de initiatie was welkom. En voor de anciens hadden Arnout, Veerle en Leen een leuke variatie voor de mazurka in petto.
En toen sprongen de jonge gasten van Surpluz op het podium en de eerste noten waren meteen raak. Iedereen was het erover eens: dit was mooie muziek, heel muzikaal en eigentijds met een jazzy toets. En zo dansbaar, zo ritmisch juist. Ze speelden echt voor ons, ze wilden echt dat wij op de dansvloer ons hartje konden ophalen. En dat deden we ook. Het was muziek om met je ogen dicht op te dansen en te hopen dat niemand zou praten, niet de dansers en niet de kijkers.  Het is al een tijdje geleden natuurlijk maar ik herinner me vooral die hele mooie polska. De sfeer zat erin, er werd als gewoonlijk heel veel gedanst en iedereen was tevreden.
 
Wij van Ol da Folk kijken met voldoening terug op het voorbije dansjaar. Mooie bals, een trouw danspubliek, trouwe medewerkers, toffe muzikanten en zalige muziek, een leuke stage, vriendschap op en rond de dansvloer, het plezier van mensen samen te brengen, een mooie website.
Het volgende jaar begint met een nieuw initiatief: een concert! Op zaterdag 29 januari om 20.30 zetten we stoelen klaar en kunnen jullie op het gemak luisteren naar Paddy Murphy’s Wife. En nee, dat is niet één zingende echtgenote maar een negenkoppige band. Kijk vlug op onze website voor info en kaarten. En voor de diehard-dansers onder ons: we voorzien achteraan een dansvloertje.
 
Hopelijk hebben jullie het nieuwe jaar dansend ingezet! We zien jullie heel graag terug op onze bals in 2011, ook dansen gaat dit jaar vanzelf.
 

Nieuwjaarsgroeten van Patrick, Tom, Steven, Veerle en Leen ( die dit verslagje schreef )

Surpluz !

Surpluz is vandaag synoniem met aanstekelijke dansmuziek. Folky en eigentijds, en soms ook wat eigenwijs. Mazurka’s, polka’s, tovercirkels, andro’s en hanterdro’s … elk optreden van de balfolkgroep betekent een uitdaging voor de danskriebels bij het publiek. Want op het podium vóór de dansvloer voelt dit kwartet zich pas in zijn element. Daar klinkt stevige folkmuziek, die niet alleen de fervente danser maar ook de aandachtige luisteraar muzikaal genot bezorgen.Surpluz ontstond tijdens een krokussessie in ’t Ey gedurende de zachte winter van 2007. De groepsleden hadden, naast een beginnende griep, toen ook al de folkmicrobe flink te pakken. De samenspelgroep Saltarello van Bart de Cock (Kadril) en de Fanteyfare (’t Ey) waren daarbij een prima broedplaats voor hun muzikale ideeën. Als het maar even kan, improviseren Elke De Meester (accordeon), Pieterjan Van Kerckhoven (doedelzak en altsax), Jeroen Knapen (DADGAD-gitaar) en Bart Knapen (klarinet en bombarde) er duchtig op los. Dat levert vaak aangename verrassingen en onverwachte wendingen op. Het mag voor Surpluz immers altijd iets meer zijn.

Surpluz speelt zelf geschreven nummers. Niet te verwonderen als je weet dat drie van de vier leden momenteel muziek studeren. De folkgroep behaalde met haar dankbare dansbare muziek niet alleen een plaats in de finale van de Folkrally 2007, maar ook de tweede plaats én een onderscheiding op het Lindeboomfestival in Loon-Plage (Frans-Vlaanderen).

Surpluz creëerde in 2009 op vraag van Bart De Cock (Kadril) een speciaal programma met muziek van 't Kliekske. De première vond plaats tijdens de hommage voor 't Kliekske op Instrumentival in Gooik eind augustus voor een enthousiast publiek. Ook op het Internationaal Symposium over Folkmuziek in Antwerpen (november 2009) kreeg Surpluz veel waardering voor zijn originele mix van gezongen en instrumentale bewerkingen van het 't Kliekskerepertoire.


Surpluz is

Elke De Meester: chromatisch accordeon, zang

Pieterjan Van Kerckhoven: Vlaamse doedelzak en saxen, zang

Jeroen Knapen: DADGAD gitaar, zang

Bart Knapen: klarinet en bombarde, zang

Vorig bal en stage: meer info...

Patrick en Steven

Patrick en Steven

tijdens de dansstage

met Micheline en en Stéphane.

Meer foto's van de medewerkers

vind je hier

 

 

 

 

 

 

 

(fotograaf: Tom Herreman)

Klik IN de foto en bekijk de foto's van het recentste bal...

Dansstage onregelmatige dansen bij Ol da Folk

Klik IN de foto voor grotere versie.

Ol da Folk-medewerkers: eindelijk in beeld !

ol da folk vrijwilligers

Klik IN de afbeelding en lees meer!!!