Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Het verslag is er ondertussen!. Lees het hieronder...
De foto's kun je op deze plek bekijken.
Geniet alvast ook van de video hieronder.

Een echt kerstbal kan je het niet noemen, daarvoor was het te vroeg in december, maar de wintersfeer was er wel op ons allereerste gezongen bal. Steven had er al zo lang van gedroomd en daarna ook lang gezocht naar de geschikte muzikanten.   Uiteindelijk beslisten Jeroen Geerinck en Wouter Vandenabeele om samen met zangeres Elly Aerden naar Brugge af te zakken. Al tijdens de soudcheck was het ons duidelijk dat dit bal een schot in de roos zou worden.

Hier een video:
La Bourée du Diable gezongen door Elly Aerden:

 

Een puur vocaal stukje door Sofie.

Terwijl Steven en Patrick de zaal klaarzetten en de lampen ophingen, Veerle heel alleen haar lekkere broodjes smeerde ( dit is een verdekte bede om hulp!) en ik rondhuppelde met bloemen en servetten en picknickjes strooide op de tafels , trok Elly al alle registers open in onze huiskamer ( decor voor de plaatselijke toneelgroep en supergezellig ).  Het was zo schoon dat ik mijn gsm bovenhaalde en een sms stuurde naar mijn moeder: kom naar het bal! Helaas heeft ze mijn berichtje pas de volgende dag gezien en daardoor heeft ze een prachtige avond gemist.
Een avond met prachtige muziek: Jeroen en Wouter speelden de pannen van ons dak. Gelukkig dat Elly met haar krachtige stem de twee mannen in het juiste danstempo dwong want als zij alleen speelden, dan keken ze elkaar aan, geraakten in muziektrance, vergaten ons, dansers, zo’n beetje en als ze uitgespeeld waren, keken ze een beetje verdwaasd de zaal in en zagen ons daar uitgeput in de touwen hangen. Zo’n rappe polka’s en walsen heb ik van mijn leven nog niet gedanst. Maar mooi was het zeker.
Maar het allermooiste was met Elly erbij. Samen met Wouter en Jeroen nam ze ons mee heel Europa rond: Franse, Engelse, Griekse liedjes en o opperste zaligheid, een zalige Zweedse polska die gelukkig heel lang, maar toch nog eigenlijk niet lang genoeg, duurde. Mazurka, wals, jig, andro … noem het maar op, de mannen speelden het en Elly zong en wij dansten.
Een avond met veel volk; dat hadden we wel verwacht met drie klinkende namen op onze affiche maar toch is het altijd weer een beetje bang afwachten. Al tijdens de initiatie was het duidelijk dat er veel volk was.  Mijn collega’s Tine en Fabie waren gekomen met hun studenten, waaronder zeven jonge gastjes die hier zijn met AFS. En toen ik de jig extra goed wilde uitleggen voor hen, bleken ze die dans al te kennen! Al een geluk voor mij want ik was recht van mijn werk naar huis gestormd en dan direct naar de zaal en dan de initiatie en ik wist niet meer goed waar links of rechts was en of ik man of vrouw was.
Een avond met veel bekend dansvolk en veel bekende helpers aan de bar en de ingang en voor de opkuis. Dankzij deze helpers en ons trouwe publiek kunnen wij terugblikken op een heel goed dansjaar. Dat er nog veel mogen volgen …
En daar beginnen we binnenkort mee want ons eerste bal in 2010 wordt gespeeld door Greet, Jan en Thomas van de groep Cecilia op vrijdag 19 februari. Maar dat leest u verder op onze website. ( dankjewel, Johan )
Graag tot dan en namens Ol da Folk wensen we jullie allemaal een heel goed dansjaar.
( verslagje van Leen )

4 december: gezongen

Winterfolkbal (21u)

* Elly Aerden *

* Wouter Vandenabeele *

* Jeroen Geerinck *

met vooraf

dansinitiatie (20u)

 

Elly Aerden


Zangeres Elly Aerden is onder andere bekend van de groep Mairan, die op 23 mei een feestelijk afscheidsconcert geeft. Na tien jaar vinden ze het mooi en goed geweest, en wordt het tijd om andere dingen te gaan doen. Aerden heeft nu concrete cd-plannen met Eleonor en vindt het jammer dat er tegenwoordig vanwege de populariteit van bals nog maar weinig folk om naar te luisteren geprogrammeerd wordt. Ook constateert ze dat er weinig gezongen wordt bij die bals en daar doet ze wat aan, met AmoRRoma en een nieuw ensemble: The Folklof Orchestra. Daarover vertelt ze: ...We zien dit als een groot orkest, met fantastische muzikanten, dat folkdansen brengt in de ruime zin van het woord. Daarmee bedoel ik dat er bijvoorbeeld ook Macedonische dingen in zitten, met een exotische toets... Een grote troef daarbij is dat de Gentse Irakees Osama Abdurasol meespeelt. Zang is een essentieel bestanddeel van dit orkest, ook al omdat ik het spijtig vind dat folkliederen te veel in de marge verdwijnen... (bron: Goe Vollek)

 

Jeroen Geerinck


Soms vragen we ons af bij welke groep hij niet speelt. Jeroen Geerinck zorgt voor snarenwerk bij Setanta, Boulet, Triple-X, KV Express, Transpiradansa!, Salvérius en in trio samen met Pablo Golder en Baltazar Montanaro. Een goede reden (vond 'Folk in Leuven' dat) om Elise Rodriguez op hem los te laten. Lees hier het interview!
 

Wouter Vandenabeele


Wouter Vandenabeele is een internationaal erkend violist, arrangeur en componist. De productiviteit van deze in Gent wonende jonge Waaslander bereikte de afgelopen jaren ongekende hoogtes: hij speelde concerten aan de zijde van de Senegalese peulviolist Issa Sow, leidde het prestigieuze Hadzidakis-project voor de Olympische Spelen in Athene in 2004 (o.a. met Teresa Salgueiro, Lucilla Galeazzi, Joji Hirota, Kari Bremnes, Eva De Roovere,...).

Hij maakte een 20 tal cd's, speelde al honderden optredens met Ambrozijn en zijn wereldorkest Olla Vogala en zat achter het Marokkaans-Vlaams project Brared Ataï met concerten in zowel Marokko als hier. Hij werkte samen in Zuiderwind (EMI) met Zuidafrikaanse muzikanten en speelde ook daarmee tal van concerten in België in Zuid Afrika (o.a. in Soweto).
Hij werd gevraagd daar het Gentse stadsbestuur om muziek te schrijven voor het vuurwerk op de nationale feestdag op 21 juli 2005 en hij werd ook gevraagd voor de opening van de Handelsbeurs in Gent. Hij werkte daar samen met o.a. Steve Houben, Erik Vermeulen, Savina Yanatou, Philippe Thuriot, Ex Tempore en vele anderen. Hij speelt af en toe in de begeleidingsband van Laïs en speelde vorig jaar mee op een aantal grote Engelse festivals (waaronder Womex en National Theater in londen) met de Senegaleze groep Daby Baldé.
Hij is bovendien een gewaardeerd lesgever: als artistiek leider op het internationaal jongerenmuziekkamp Flanders Ethno, stage international d'été de Neufchateau voor de franse gemeenschap, jeunesse musicale in Cyprus, op de Folk- en Jazz-stages van Muziekmozaïek of als dirigent van de samenspelklas op de jaarlijkse zomerse volksmuziekstage in Gooik. Sinds september 2005 geeft hij ook les folkviool aan de muziekacademie van Sint-Niklaas en leidt hij het jongerenorkest Transpiradansa.