Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Verslag bourrée-stage en bal

Tekst: Leen Van Eenoo + Foto's: Adeline Bataillie (klik op een foto om alle foto's te bekijken)
 
Een stage met Michaëla en Christian is altijd een schot in de roos. Vorig jaar lieten ze ons kennismaken met de bourrée de Berry, nu namen ze ons mee naar de Auvergne. ( met een bus, muzikanten mee, voorraadje rode wijn … grapje ) De deelnemers werden verwelkomd met koffie, thee en koekjes.
We waren met een 25-tal mensen en bijna niemand wist het verschil tussen de bourréé de Berry en de Auvergnate, dus was het maar goed dat Michaëla ons dat kwam leren. Maar eerst wilde ze weten hoe goed ons geheugen was en we deden een rondje ‘namen noemen’. Toen Michaëla zelf aan de beurt was, riep een snoodaard ‘verwisselen van plaats’ ( die dacht dat we met een jig bezig waren ) en verloor Michaëla haar weddenschap. 
Het eerste wat we moesten oefenen was stappen, iets wat we al heel ons leven doen maar het bleek toch moeilijk voor de huppelaars onder ons. Daarna moesten we ook nagaan of we al dan niet geboren zijn met Charlie Chaplin voeten of niet. Ik weet niet of Charlie Chaplin ooit in de Auvergne geweest is maar hij had alvast de goede benen voor de laterale pas.   Zelf ben ik niet zo geboren dus ik liet af en toe mijn rug zien maar dat is tegen de étiquette van de bourréé.
We leerden natuurlijk ook een paar leuke bourréés met vier ; onze tiroirs gingen open en dicht en bij de chaîne Anglaise liep het hier en daar vrolijk in het honderd.
 
Het was een heel gezellige namiddag met veel gelach en animo. Dankjewel Michaëla en Christian en ook de koffiedames en –heer Greet, Hilde en Dirk.
Toen was het tijd voor ‘tafeltje dek je’. In een mum van tijd stond er een lange tafel volgeladen met lekkernijen. We lieten het ons smaken en daarna waren we helemaal klaar voor Balàfond. En dankzij onze trouwe medewerkers aan de bar en de ingang konden wij zelf ook een danspasje placeren.

Het was een heel mooi bal: er was veel volk, een goede ambiance, er werd heel veel gedanst en dat mocht ook wel want Christian en zijn kompanen Michel, Luc en Adeline speelden heerlijke muziekjes. Hele mooie melodieën, hele warme muziek met af en toe een gezongen nummer waar Steven zichtbaar van zat te genieten. Natuurlijk speelden ze bourréés maar ook heel veel zalig lange walsen en mazurka’s en een polska en uiteraard ontbraken de jigs en tovercirkels en andro’s niet. Voor elk wat wils.

 
Ol da Folk ging heel tevreden naar huis … ( terwijl Patrick en zijn opruimploeg nog even bleven, dankjewel hoor! )

Stage Bourrée Auvergnate +BAL op 24 oktober


Vorig jaar leerde Michaëla Marginet ons de bourrée de Berry dansen, op 24 oktober 2009 gaat ze met ons richting Auvergne voor de bourrée Auvergnate die een stuk speelser en energieker is. Ze leert ons op haar rustige manier de basispas en enkele variaties, bourrées met 2 en met 4 komen aan bod.

Michaëla wordt begeleid door Christian D’Huyvetter op diatonische accordeon. Samen staan ze garant voor een leerrijke en plezante namiddag.

’s Avonds is er natuurlijk bal. De groep Balàfond speelt ten dans. Niemand minder dan Adeline Ghilain, Luc Pilartz, Guido Picard, Michel Jacqmain en Christian D’Huyvetter zakken af naar Brugge om ons te laten zwieren en zwaaien op hun mooie muziekjes.

Bourreé

Meer (technische) uitleg over de bourreé lees je hier en hier

Praktische info:

Wanneer: zaterdag 24 oktober 2009 van14u tot 18u. Welkom met koffie en thee vanaf 13.30.
Plaats: zaal Rustenhove, Wantestraat 151, 8310 Brugge ( Assebroek )
Inhoud: Bourrée Auvergnate voor beginners.
Lesgevers: Michaëla Marginet en Christian D’Huyvetter

19u: maaltijd ( iedereen die wil mee-eten brengt iets lekkers mee, we stallen al dat lekkers uit en eten het samen op )

 
Prijs: stage: 15 euro ( met koffie en thee ) vooraf inschrijven
         bal €6
         maar stage + bal = €20 vooraf inschrijven
 
Inschrijven kan aan de kassa van het bal met Peut-etre Demain op 18 september 2009.
Ofwel: mail naam + telefoonnummer naar leenvaneenoo@hotmail.com
EN stort 15/20 euro op rekeningnummer 001-2460581-58 ten laatste op 18 oktober. Vermeld in je mededeling: je naam + stage ( + bal ) 24 oktober