Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Jan Smed en Mieke Stout

Wij hebben dit voorjaar voor jullie drie schitterende bals in petto. Jan Smed komt als eerste groep naar Brugge op 23 februari. Tijd dus om jullie dansschoenen te poetsen.
Ik nam een kijkje op de website van Jan Smed ( moet je ook eens doen ) maar hier volgt de korte versie.
Jan Smed debuteerde op 18 oktober 1969 en was een van de allereerste jonge groepen in België die de muzikale tradities uit hun steek nieuw lezen inbliezen. En met succes. Er volgenden veel optredens, bals, lp's en cd's. In hun beginjaren gingen ze op pad met casetterecorder en bandopnemer ( wasda?) om bij de oudere mensen dansen en liedjes op te nemen. Net zoals mijn broer Johan deed samen met Arnout die bij ons regelmatig de initatie begeleidt. Ja, Jan Smed en hun dansen, dat is een beetje nostalgie voor mij. Hier alvast een voorproefje van enkele mooie dansen.

Jan Smed bij Oldafolk in Brugge

Al meer dan een kwarteeuw is dit hun bezetting:

  • Wim Bosmans: dwarsfluit, blokfluit, fijfer en fluitje van een cent     
  • Ivo Lemahieu: viool, trompetviool en doedelzak
  • Ritteke Demeulenaere: hommel, kokosnoot en ander klein slagwerk
  • Francis Marrant: diatonisch accordeon en begeleidingsviool
  • Charly Vandenputte: contrabas en trom

"Jan Smed speelt vooral dansmuziek uit Midden-Brabant en de Antwerpse Kempen: contradansen, walsen, polka’s, schottischen en traditionele ‘klein danskes’. Voor een deel komt het rechtstreeks van de bejaarde volksmuzikanten die Wim Bosmans bij hen thuis ging opzoeken. Voor een ander deel komt het uit oude handgeschreven muziekboekjes van speelmannen en fanfaremuzikanten. In tegenstelling tot de meeste folkgroepen kleuren wij bij voorkeur binnen de – weliswaar vage – stilistische lijnen die uitgezet zijn door vorige generaties. Wij blijven het liefst dicht bij de bron, gaan niet experimenteren met harmonie en ritme, zoeken geen kruisbestuiving met andere muziekstijlen. Wij houden het zuiver akoestisch, en voeren onze muziek uit op de volksinstrumenten van bij ons: viool, doedelzak, trekzak (diatonisch accordeon) en contrabas. Uniek is bovendien de bijzondere rol van de hommel en allerlei fluiten. Met deze traditionele benadering hebben we met Jan Smed onderhand een unique selling position ingenomen in de Vlaamse folk. "

Jan Smed bij Ol da Folk Brugge

Praktisch

Vrijdag 23 februari: 20u initiatie en van 21 tot 23u bal.

Zaal Rustenhove, Vrijheidsstraat 1, 8310 Assebroek - Brugge

Prijs: 7 euro.

"Jan Smed doorkruiste de afgelopen veertig jaar het hele Vlaamse land, en deed daarnaast nog een achttal andere Europese landen aan. We hebben altijd de meest uiteenlopende optredens gedaan maar er gaat niets boven een goed bal, wanneer je vele tientallen of zelfs honderden dansers van alle leeftijden geestdriftig ziet evolueren op de maat van je muziek. We maakten het misschien nog vaker mee in Frans-Vlaanderen dan in eigen land."

Dat belooft dus! De muzikanten van Jan Smed hebben er goesting in, wij ook en jullie hopelijk ook.

Uit het archief van Wim Bosmans

EN DAARNA VOLGEN ONZE NIET TE MISSEN KLEPPERS:

vrijdag 20 april 2018: NOVAR!

vrijdag 25 mei 2018: MANDOLINMAN! Voorprogramma: Tanara